A Balance² mozgásterápiás edzésmódszer a Fontanus Alapítvány támogatásával és a  Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ Testtudattal foglalkozó szakmai csapatának több éves kutatómunkájával jött létre. A kutatói csapatunk tagjainak – Dr. Bajzik ÉvávalTörök-Szabó Balázzsal és Hacker Péterrel – közös célja volt az, hogy a XXI. század emberének igényeire szabott, élvezetes és egészséges mozgásformát alakítson ki, amely hatékonyan fejleszt, melynek rendszeres alkalmazásával elérhetjük testünk egészséges és dinamikus egyensúlyát.

Egy ember életében az egyensúly az egyik legfontosabb tényező. A mozgásban, a testünk tekintetében ez jól látható: még ahhoz is szükséges, hogy megálljunk a lábunkon, és minden egyes fizikai gyakorlat, mozdulat elvégzésének előfeltétele.

Az egyensúly érzékelése segít az agyunknak elhelyezni a testünket a térben. Segít megállapítani, hogy a tér melyik pontján tartózkodunk (pl. a szobán belül, milyen távolságra a falaktól, tárgyaktól), milyen helyzetben van a fejünk és ehhez képest a többi testrészünk.

Az egyensúly érzékelése nem csak a belsőfül ingerei alapján dolgozik, részét képezi a testünk egészéből az agyba futó információk nagy tömege.

A testünk egyensúlyra törekszik, ráadásul a szimmetrikus egyensúlyra. Azért, mert az olyan állapot, ami a lehető legkisebb energiabefektetéssel fenntartható és mozgatható. Amennyiben a testben az egyensúly felborul, nagyon sok energiát emészt fel annak a helyreállítása – vagy ha az nem lehetséges, akkor az, hogy kompenzáljuk azt.