Az esemény az Alapítvány elnöke, dr. Kovács A. Tamás köszöntőjével kezdődött.

Ezt követően először dr. Bajzik Éva mozgásszervi rehabilitációs szakorvos beszélt arról, mennyire fontos volna gyerekek életében a sport. A különböző fizikai és mentális képességek fejlesztésében kulcsszerepet játszik a mozgás, így annak hiánya hátrányokhoz vezethet. A doktornő elmondta, hogy az országban becslés szerint a gyerekek kb. 40%-a sportol, ami kevésnek mondható.

A gyerekkori élmények, esetleges sérülések, egyéb hatások miatt sokan abbahagyják és később sem térnek vissza a sportoláshoz. Ezen sokat tudna változtatni, ha a gyerekek minél fiatalabb korban megszeretnék a testmozgást, biztonságos körülmények között, élvezni kezdenék és az életük szerves részévé válna.

Hacker Péter, a Water Skyball edzői programjáról tartott rövid prezentációjában a Water Skyballról beszélt sportolói és edzői szemszögből. A Water Skyball, mivel víz közegben való mozgásról van szó, fokozott terhelést jelent a testnek. Nem csupán az izmokat, de a keringést is alaposan igénybe veszi.

A WSB fejleszti a motoros képességeket, és – gyakorlottságtól, edzettségtől függően – több különböző fokozat megkülönböztethető a játék, a mozgás intenzitását illetően.

A tartalmas kerekasztal-beszélgetés vendégei Széles József, birkózó mesteredző, dr. Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, manuálterapeuta, valamint Barka Nikoletta, a BGE Testnevelési és Sportközpont vezetője voltak. A beszélgetésből kiderült, hogy a gyerekek és fiatalok figyelmét sokszor elvonják a mobiltelefonok, az egyéb okos eszközök. Viszont számos olyan példát fel tudtak sorolni a résztvevők, amikor a sport hatására változott a jellem, a sportoló gyerekekből felnőtt korukra olyan ember lett, aki képes küzdeni, kitartani, céljait elérni és másokkal együtt működni.

Széles József kiemelte, támogatja az olyan sportágakat, amikben játékosság és a küzdelem jelen van, ráadásul egészségesek is, “a birkózók is fogják játszani a Water Skyball-t” – mondta.

Rövid szünet után a Water Skyball Szövetség mutatta be a Water Skyballt, a benne rejlő lehetőségeket. Dr. Sándor Csaba és Gyuris Zsolt felvázolták, hogyan vált 2014-től 2018-ig országszerte ismert sportággá a WSB.

Beszéltek arról, hol tart most a sport: 2018-ban a negyedik Országos Bajnokságot rendezték meg közel 100 nevezett versenyzővel, női és férfi ligával. Számos amatőr versenyen és országos road show-n népszerűsítették, több ezren próbálták ki és különböző felületeken több 10.000 emberhez jutott el a híre. A cél – a további népszerűsítés és a külföldi megjelenések mellett – az, hogy megnyissák a lehetőséget a gyerekek előtt. A roadshow-k következményeként számos megkeresést kaptak szülőktől, akik a gyermekeiket szívesen beíratnák Skyball edzésekre. A szabályok és a pálya gyermekekre alkalmazása megtörtént, egyedül a szűkös anyagi lehetőségek választják el őket attól, hogy elindítsák az utánpótlás-nevelést és még nagyobb közönség számára elérhetővé tegyék a játékot.

Az este Oláh Nóra (hegedű) és Bozsoki-Sólyom Pál (cselló) vonós duó zenei aláfestésével, állófogadással, beszélgetésekkel folytatódott.