A Fontanus Alapítvány szakmai estjén szó esett a játék és az oktatás kapcsolatáról, valamint az Alapítvány országos kampányt indított azért, hogy a Castle of Mind játék minden középiskolába eljuthasson.

Az estet dr. Kovács A. Tamás, az Alapítvány alapító elnöke nyitotta meg.

A szakmai program keretében dr. Bajzik Éva mozgásszervi rehabilitációs szakorvos arról beszélt, miért játszik az ember, milyen tanulási folyamatokban játszik szerepet a játék. Majd Juhos István, az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport okostanterv-fejlesztési vezetője, Játék az oktatásban c.előadásában példákkal illusztrálva mutatta be, hogy a játék és a játékosítás hogyan tud hozzájárulni, hogy a tanulók az ismereteket hatékonyabban sajátítsák el.

A szakmai kerekasztal-beszélgetésben az előadók Barka Nikolettával, a BGE Testnevelési és Sportközpontjának vezetőjével kiegészülve tapasztalataikról és lehetséges jövőképekről beszélgettek. A jó hangulatú beszélgetésbe a hallgatóságot is bevonták.

A szünetben a résztvevők kipróbálhatták a Castle of Mind (COM) játékot, a Fontanus Tudományos Módszertani Kutató- és Oktatási Központ új fejlesztésű, logikai-stratégiai táblás játékát. Izgalmas mérkőzések vették kezdetüket az asztaloknál.

A játékok után Blaskovics Viktor, a Fontanus Központ kutatója összefoglalta, mitől egyedi a Castle of Mind működése, miként késztet a játék gondolkodásra és hogyan hathat a gondolkodás fejlesztésére úgy, hogy közben izgalmas és szórakoztató is játszani.

Dr. Kovács A. Tamás, az Alapítvány elnöke elmondta: az Alapítvány iskolai kampányt indít, hogy minden középiskolába (valamint megfelelő támogatottság esetén az általános iskolákba is) kerüljön Castle of Mind játék. Továbbá a COMe to play! – Gyere és játssz! kampány keretében COM bajnokságok szervezéséhez, országos döntő megrendezéséhez is eszközöket, helyszínt biztosítanának.

Mind a kampány anyagi feltételeinek biztosításához, mind pedig a játéknak az intézményekbe való eljuttatásához keresnek támogatókat és partnereket.

Az esten részt vett a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője is. A játék kipróbálását és az előadásokat követően javasolták, hogy induljon párbeszéd a minisztériumok és a Fontanus Alapítvány között a kampány sikere érdekében.

Az este vacsorával, beszélgetésekkel és további játékokkal folytatódott.