A GINOP-5.1.7-17-2020-00445 azonosító számú Logikai társasjátékok fejlesztése és gyártása, társadalmi célok figyelembe vételével című pályázat keretében a Fontanus Alapítvány egy logikai képességeket fejlesztő társasjáték kifejlesztését, gyártását és piaci értékesítését valósította meg az elmúlt időszakban hátrányos helyzetű munkavállalók bevonásával, Magyarország Dél-alföldi régiójában.

A pályázat keretében hátrányos helyzetűek számára teremtettünk munkahelyet, ezáltal biztosítva számukra a megfelelő jövedelem forrást. A projekt keretében 4 fő alkalmazása valósulhatott meg, melyből 3 fő célcsoporttag, és egy fő szakmai vezető.

A kapott támogatásnak köszönhetően, az Alapítvány új gyártó eszközöket szerzett és üzemeltetett be, amelyekből kutatás-fejlesztési célokra és kis szériás gyártási célokra alkalmas társasjáték manufaktúra került kialakításra és eszközökkel felszerelésre.

A projektben egy élvezetes és szórakoztató, de egyben mentális képességfejlesztő hatásokkal bíró társasjátékot készítettünk el. Mindez az egyedi játékmechanika által valósult meg, aminek a kifejlesztése során az élvezeti tényező ugyanakkora hangsúlyt kapnak, mint a fejlesztő hatás.

A fejlesztés során másodlagos célunk volt kreatív választ adni az alábbiakban felsorolt társadalmi igényekre, illetve egyfajta megoldást kínálni ezen társadalmi problémákra, tudva azt, hogy ezek megoldása komplex beavatkozást igényel, amelyek közül egy lehet a legyártott társasjáték.

  • a fiatal és felnőtt korosztályt is érintő mentális rendellenességek (pl. figyelemzavar)
  • modern társadalomra jellemző szociális elszigeteltség feloldása
  • időskori demencia

Különösen nagy öröm volt, hogy 2021-ben – a kilencedik alkalommal megrendezett – Ország Játéka szakmai versenyen a pályázat keretében kifejlesztett játék, az indított kategóriában “Ország játéka” nyertes lett.