A „Stresszmentes munkahelyek az IKT szektorban” című GINOP-5.3.5-18-2019-00112 azonosítószámú projekt keretében a Távközlési Szakszervezet tagjai részére Balatonszemesen megrendezett 2021. augusztus 6-i eseményen a résztvevők szakmai előadásokat hallhattak és tapasztalatcserét folytathattak a minőségi munkahelyek megteremtése érdekében.

A TÁVSZAK elnöke üdvözölte a jelenlévőket, majd dr. Sándor Csaba a Fontanus Alapítványtól röviden összefoglalta a projekt jelenlegi állását, illetve ismertette a workshop programját.

Ezután Dr. Bajzik Éva, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos bemutatta a projekt megalapozó tanulmányát. Előadásában beszélt arról, hogy stressz napi szinten ér bennünket, a „velünk élő” stressz egészségügyi kockázatot jelent, rontja a munkahatékonyságot, hátráltatja a a munkahelyi viszonyokba való beilleszkedésünket, a kommunikációban és a lényeglátásban egyaránt. Azonban azt is kiemelte, hogy a stresszfaktorok feltérképezésesével és megfelelő kezelésével, megelőzésével hatékonyabb tud lenni a munkavégzés, egészségesebb és jobb hangulatú munkahely alakítható ki, jobb és egészségesebb életvitel folytatható.

A kutatás során kapott kérdőíves felmérés eredményéről, a pilot projekt során tapasztaltakról is beszámolt. A válaszadók a munkahelyi ergonómiát kedvezően értékelték. Döntő többségében megfelelőnek találták a dolgozóterület nagyságát, az egy légtérben tartózkodó kollégák számát, a munkaeszközként használt elektronikus eszközök állapotát, azok elhelyezkedését, a munkahelyük személyessé tételét, vagy a rendelkezésükre álló tarolókat. A szakértő rámutatott arra is, hogy problémaként merült fel a felmérés során, hogy a válaszadók nagy része egyszer, legfeljebb 2-szer étkezik naponta. Kiemelte, hogy a leggyakoribb, egészségügyi kockázatot is jelentő problémát az alváshiány, illetve az alvásra fordított nem elegendő idő okozza. Továbbá elmondta, hogy a szektor munkavállalóira jellemző a mozgásszegény életmód.

Hangsúlyozta az edukáció fontosságát, ugyanis a kutatás alátámasztotta, hogy a munkavállalóknak fontos ismerniük a stressz mechanizmusát és élettani hatásait, valamint az őket érő stresszfaktorokat is. A stressz betegségokozó hatásaihoz ugyanis hozzáadódik az a stressz is, amit amiatt él meg mindenki, hogy nincs tisztában magával a stressz mechanizmusával.

Az elhangzottak kapcsán a kollegák kérdéseket tehettek fel és válaszokat kaptak. A programot Hajdu Éva rövid beszámolója zárta, aki a projekt keretében már elkészült kutatás eredményeiről beszélt. Előadását követően szintén lehetőség volt a résztvevőknek kérdéseket feltenni.

A projekt 2021. novemberi zárásáig további képzéseket, a pilot projekt sikeres megvalósítást tervezzük, mellyel a munkáltatók a szakszervezettel és a munkavállalókkal közösen tesznek a stresszmentes és minőségi munkahelyek kialakításáért.